חילוט זמני של רכוש

תוכן העניינים
הליכי חילוט זמני בחוק איסור הלבנת הון
במאמר משרדנו זה נסקור את פסיקת בית המשפט העליון שניתנה לאחרונה חברת מאיר שאיבות בע״מ והוראות חוק איסור הלבנת הון המאפשרות לחלט חילוט זמני של רכוש של חשודים ונאשמים בעבירות הלבנת הון עד להכרעה בהליך הפלילי בעניינם. קודם למתן סעד זמני של חילוט למבקשת החילוט (המדינה), בית המשפט נדרש להשתכנע, כי קיים 'פוטנציאל חילוט' וכי הצו המבוקש הוא מידתי ;
בהחלטתו עמד בית המשפט העליון על המסגרת הנורמטיבית הנוגעת לחילוט רכוש לפי חוק איסור הלבנת הון, ובכלל זה על כך שהחוק מאפשר לחלט רכוש באופן זמני ועד להכרעת ההליך הפלילי במטרה לשמור על מצבת נכסיו של הנאשם כמות שהיא, כך שניתן יהיה לבצע חילוט בבוא העת ככל שהנאשם יורשע ושנכסים אלה לא יועלמו או יוברחו עד לסיום ההליך המשפטי בעניינו של חשוד או נאשם.
להתרשמות וקריאה נוספת על משרדנו – שאול-רן שות׳, משרד עורכי דין מוביל בישראל בהגנה משפטית בתחום הלבנת הון וצווארון לבן, ניתן לקרוא במדריך הדירוג הבינלאומי לעורכי דין BDI – לחץ כאן!
לצורך הבנת המונחים והמושגים במאמר זה, נעמוד על מספר מונחי יסוד בתחום הלבנת ההון :
מהי הלבנת הון ?
הלבנת הון היא עשיית פעולות שמטרתן להטמיע רכוש שהופק בפעילות עבריינית, ברכוש בעל אופי לגיטימי וכשר, כך שלא ניתן יהיה להתחקות אחר מקורו הבלתי חוקי של הרכוש האסור.
מהן שיטות ביצוע הלבנת הון ?
השיטות לביצוע הלבנת הון הן רבות ומגוונות, ואולם לא פעם הדבר כרוך בניצול המערכת הפיננסית ו"זיהומה" בכספים שמקורם בפעילות עבריינית.
מהי עבירת מקור בחוק איסור הלבנת הון ?
אחד התנאים לתחולתו של חוק איסור הלבנת הון על ביצוע פעולות ברכוש אסור, הוא היות המקור של הרכוש האסור בעבירה המנויה ברשימת העבירות שבתוספת הראשונה לחוק – אשר כוללת רשימה של עבירות מקור.
תנאי מקדמי – תשתית ראייתית להרשעה בעבירות הלבנת הון
על בית המשפט לבחון ולקבוע, בטרם יורה על חילוט זמני, כי קיימת תשתית ראייתית מספקת להרשעה בעבירות המנויות בכתב האישום, בהם עבירות הלבנת הון, ורק לאחר מכן לפנות לבחון את היקף החילוט המבוקש בבקשה לצו זמני.
מהו פוטנציאל חילוט לצורך חילוט זמני
קודם למתן סעד על ידי בית המשפט לטובת המדינה של חילוט זמני, בית המשפט נדרש לבחון אם קיימות די ראיות במישור הלכאורי ולהשתכנע, כי קיים 'פוטנציאל חילוט. כלומר, שהראיות לכאורה מקימות סיכוי סביר לכך שבתום ההליך הפלילי שינוהל כנגד מבצע העבירה או עבירות, יורשע הנאשם בעבירות המיוחסות לו וכי בעקבות אותה הרשעה ניתן יהיה להורות על חילוט רכושו.
כמו כן, על בית המשפט להשתכנע כי הצו המבוקש הוא מידתי. ככל הניתן, יש לנקוט באמצעים חלופיים לתפיסת רכוש, שפגיעתם בקניינו של הנאשם פחותה. בהינתן זכות הקניין של הנאשם ברכושו, נדרש לערוך איזון ראוי בין זכות הקניין לבין האינטרס הציבורי שבהבטחת החילוט בסופו של ההליך הפלילי, ובשלב הסעד הזמני יש לנקוט זהירות ומידתיות בקביעת היקף החילוט.
האם ניתן לחלט רק את הרווח שנצבר מעבירות הלבנת הון ?
סעיף 21(א)(2) לחוק איסור הלבנת הון קובע הוראת חילוט ביחס לפירות שהפיקה הפעילות העבריינית. כלומר, יש לחלט רכוש שבבעלותו שקשור עם ביצוע העבירה – בעין או בשווי – או שהושג כשכר העבירה. כלומר, שכר העבירה;
הורשע אדם בעבירה לפי סעיפים 3 או 4, יצווה בית המשפט, זולת אם סבר שלא לעשות כן מנימוקים מיוחדים שיפרט, כי נוסף על כל עונש יחולט רכוש מתוך רכושו של הנידון בשווי של רכוש שהוא –
- רכוש שנעברה בו העבירה, וכן רכוש ששימש לביצוע העבירה, שאיפשר את ביצועה או שיועד לכך;
- רכוש שהושג, במישרין או בעקיפין, כשכר העבירה או כתוצאה מביצוע העבירה, או שיועד לכך.
הלכה למעשה, סעיף 21 מורה, בשני תתי הסעיפים, ראשית, כי מתן צו חילוט הוא הכלל בעבירות הלבנת הון, והימנעות מחילוט תיעשה רק מנימוקים מיוחדים שיפורטו. שנית, הסעיף מאפשר חילוט רכוש בשווי העבירה – בלא שנדרש להוכיח כי הרכוש שלגביו מבוקש החילוט קשור באופן ישיר לביצוע העבירה. לפיכך, ניתן לחלט רכוש כשר וחוקי לחלוטין, כל עוד הוא שווה ערך לרכוש שקשור לעבירה.
עולה השאלה, האם הכוונה היא גם לכספים ששימשו לעלויות והוצאות שהוציאו נאשמים לשם ביצוע העבודות לדוגמה הוצאות ועלויות בגין חוות דעת מומחים, שהן "עבודות לגיטימיות" לכאורה, או אך ורק לחלט ת הכספים ורווח שהשיאו העבודות. בית המשפט ציין, כי שאלה זו טרם נדונה בפסיקה, ואין לקבוע מסמרות בגדר ההליך דנן המתמצה בסעד זמני.
האם ניתן להתחשב במצב כלכלי של נאשם לצורך הליכי חילוט זמני ?
באופן עקרוני ניתן לצמצם את היקפו של צו חילוט הזמני לנוכח מצב כלכלי של נאשם – ואולם לשם כך יש להניח תשתית ראייתית כלשהי המעידה על כך שאכן קיימת מצוקה כלכלית ואף לגבות טענות אלה בתצהיר.
האם חילוט וקנס הם זהים ?
הנה כי כן, קנס וחילוט אינם אמצעים עונשיים חלופיים. קנס מהווה עונש פשוטו כמשמעו, ואילו חילוט נועד להוציא מידי עבריין רכוש, או שווי רכוש, שהגיע לידיו שלא כדין. זאת ועוד. חילוט, בשונה מקנס, ניתן להבטיח באמצעות סעד זמני המאפשר תפיסה של הרכוש עוד טרם שהוכרע הדין, כאשר הנאשם נהנה מחזקת החפות.
פסיקת בית המשפט העליון והגבלת צו החילוט הזמני
בית המשפט פסק כי, במסגרת בחינת מידתיות החילוט הזמני נדרש בית המשפט לבחון את פרק הזמן שבו צפוי הצו הזמני לעמוד בתוקף – הן את פרק הזמן שחלף והן את צפי הזמנים לסיום ההליך הפלילי. בפסק הדין בעניין זה, צומצם היקפו של הצו הזמני מתבקש לנוכח הטעמים הבאים –
- חלוף הזמן מעת תפיסת הרכוש.
- התמשכותו הצפויה של ההליך הפלילי.
- פעילות לגיטימית בקשורה בפעילות לא לגיטימית – בית המשפט נותן משקל לכך שלפי התשתית הראייתית הלכאורית, אולם הייתה פעילות שאינה כדין ובאמצעות מעשי מרמה, ואולם אם בוצעה גם פעילות תקינה אשר כללה גם עלויות של ״עבודות לגיטימיות״ יש לקחת עלויות אלה בחשבון ולהפחית את סכומי החילוט הזמני.
הגנה על רכושכם בעבירות הלבנת הון והליכי חילוט
משרדנו מייצג בתיקי דגל מתוקשרים בתחום חילוט בעבירות צווארון לבן והלבנת ההון, תיקים בהם ביקשה המדינה חילוט רכוש בהיקפים גדולים, סכומים גבוהים שכללו רכוש רב, תיקים אשר זכו לסיקור תקשורתי נרחב ולקוחות משרדנו אשר נחקרו ברשויות האכיפה המקצועיות ביותר בישראל תוך קבלת ייעוץ וליווי משפטי מוקפד דבר שהוביל להגנה על רכושם, כספם וזכויותיהם.
מידתיות צו חילוט זמני
צמצום היקפו של הצו הזמני מתבקש בראש ובראשונה לנוכח חלוף הזמן מעת תפיסתו של הרכוש עוד בשלב החקירה, ובשים לב להתמשכותו הצפויה של ההליך הפלילי בעניינם. כפי שכבר הוברר, חילוט רכושו של אדם טומן בחובו פגיעה קשה בזכות הקניין הנתונה לו, והפגיעה מתעצמת ככל שתקופת החילוט מתמשכת. על כן, במסגרת בחינת מידתיות החילוט הזמני נדרש בית המשפט לבחון את פרק הזמן שבו צפוי הצו הזמני לעמוד בתוקף – הן פרק הזמן שחלף הן צפי הזמנים לסיום ההליך. בפסק הדין נקבע, כי רכוש המערערים תפוס כבר כ-5 שנים; הגם שחלפו כשנתיים וחצי מאז הוגש כתב האישום, נחקרו עדים בודדים בלבד, בעוד רשימת העדים מונה קרוב ל-400 עדים. בנסיבות אלה, ובהינתן חזקת החפות העומדת למערערים, דעתי היא שנדרש לצמצם את היקף החילוט שנקבע.
עו״ד הלבנת הון בעל רקע וניסיון משפטי בטיפול בתיקי הלבנת הון יקפיד להילחם על זכויותיכם המשפטיות, ילחם על שחרור רכושכם וכספים שנתפסו במסגרת הליכי החילוט, יביא להקטנת החשיפה המשפטית בעניינכם ויקטין את הענישה הפלילית והכלכלית אשר הולכת ומחמירה מדי שנה בתיקים אלה, תוך נסיון של ממש להפחית את עונשי המאסר אשר מוטלים על ידי בתי המשפט. כמו כן, חשוב לדעת, כי הוכר בפסיקת בית המשפט נושא ה- חילוט כהוצאה מוכרת במס הכנסה.
שאול – רן ושות׳ עורכי דין צווארון לבן
מדריכי דירוג Dun & Bradstreet וכן BDI, דירגו את משרדנו כמשרד עורכי דין מוביל בתחום המיסים והצווארון הלבן. בחרו בקפידה עורך דין הלבנת הון הבקיא בעבירות צווארון לבן והליכי חילוט בחוק איסור הלבנת הון בעל ידע ונסיון משפטי נרחב בייצוג בתיקים מורכבים והגנו על זכויותיכם. כל ייעוץ משפטי במשרדנו חוסה תחת חיסיון עורך דין-לקוח! ניתן לפנות למשרדנו בכל עת. במקרים דחופים ובהליכי חקירה ומעצר 24/7, במספר: 03-7773333.
זקוק לייעוץ ראשוני? השאירו פרטים
מאמרים מומלצים עבורך:

חקירה במס הכנסה

חילוט בעבירות צווארון לבן

עורך דין הלבנת הון
