חקירה באזהרה ומסירת עדות

תוכן העניינים
כל אזרח נורמטיבי במדינת ישראל עלול להיות מוזמן ליחידה החוקרת לצורך חקירה באזהרה ומסירת עדות באחד מגופי החקירה במדינת ישראל. חקירה פלילית ידועה גם בשמות נוספים – חקירה באזהרה או חקירה תחת אזהרה. במאמר זה נסקור את ההבדלים בין חקירה באזהרה בחשד לביצוע עבירה פלילית, תוך זימון ליחידה החוקרת, עיכוב או מעצר החשוד לבין מסירת עדות של כל אדם ביחידה החוקרת.
בשתיהן – הן בחקירה באזהרה והן בעדות – ההמלצה החד משמעית היא לפנות לעורך דין לקבלת ייעוץ משפטי, עוד בטרם הגעתכם לגוף החוקר אשר דורש את גרסתכם וזאת, לצורך הבנת החשדות וגיבוש אסטרטגיה להגנה משפטית על זכויותיכם.
שימו לב, כל עדות יכולה להפוך במהלכה לחקירה באזהרה. מניסיוננו, לעורך דין פלילי מנוסה ומיומן חשיבות עליונה בהגנה על זכויות הנחקר, חשוד או עד, אשר אינו בעל ניסיון, שרוי בלחץ רב, ואף מבלי להבין עלול לסייע למשטרה באיסוף ראיות נגדו ובהיסח הדעת אף להפליל את עצמו.
מהי חקירה באזהרה ?
חקירה באזהרה היא חקירה פלילית כנגד חשוד, בחשד לביצוע עבירה פלילית או עבירות פליליות. חקירה באזהרה מתחילה לרוב באזהרת החשוד, כי דבריו יכולים לשמש נגדו וכי עומדות לו זכויות על פי החוק. החשש הוא, כי בסיום החקירה החשוד הנחקר ייעצר או לא פחות חמור, שדבריו ישמשו בסיס להגשת כתב אישום כנגדו.
חשוב לדעת, גם עדות (או בשמה הנוסף עדות פתוחה) יכולה להתחיל במסירת גרסה של המעיד ולהתפתח, במהלך מסירת העדות, לחקירה באזהרה, שכן במהלך העדות עולה חשד למעורבות המעיד או חשד לביצוע עבירות פליליות ולכן, בשלב זה החוקר יזהיר את העד כי דבריו עלולים לשמש נגדו, יסביר לו את זכויותיו כחשוד, העד יהפוך מסטטוס של ממוסר עדות לנחקר באזהרה, אשר חשוד בביצוע עבירה או עבירות פליליות.
גופי החקירה במדינת ישראל
גופי החקירה במדינת ישראל רבים, אלו חלק מהם: משטרת ישראל, הרשות לתחרות והגבלים עסקיים, להב 433, היחידה הארצית לחקירות כלכליות (יאל״כ), היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח״ה), רשות המסים – מס הכנסה, מע"מ, מכס, הרשות לניירות ערך, להב 433, ועוד.
ייעוץ לפני חקירה
מנסיוננו, ההמלצה הטובה ביותר לחשוד אשר זומן לחקירה או לאדם אשר זומן לעדות, באחת מיחידות החקירה במדינת ישראל, פנו בהקדם והתייעצו עם עורך דין צווארון לבן מומחה למשפט פלילי ועבירות כלכליות.
חשוב להדגיש, רשויות החקירה נוקטות לא פעם בשמות שונים כשהן מזמינות עדים ובוודאי חשודים ונחקרים לחקירה פלילית, מסיבות שונות, ביניהן כדי לבלבל ולהבטיח את הגעת הנחקר ליחידת החקירות, כדי למנוע שיבוש הליכי משפט וכו'. לכן, אם זימנו אתכם למשטרה או לכל רשות חקירתית אחרת לצורך ״בדיקה״ או "תשאול" או כדי "לשאול שאלות" וכמובן, אם נוקטים במונח המדויק "זימון לחקירה" או "למסירת עדות" מומלץ וחשוב להיוועץ בעורך דין כבר בשלב זה, עוד בטרם תגיעו ליחידת החקירות.
עורך דין צווארון לבן בעל ניסיון ומומחיות במשפט פלילי ובעבירות כלכליות, בעל ידע והבנה בניהול אסטרטגיה משפטית, יוכל לבדוק מול רשויות החקירה את מטרת זימונכם, לייעץ לכם בטרם החקירה (או העדות) באופן מושכל כיצד להתנהל ולהתנהג לפני, במהלך ואחרי החקירה.
כל שלב הוא קריטי בהגנה המשפטית על זכויותיכם, הזמן לרוב קצר ונדרשת הכנה יסודית לחקירה, בין היתר, שמיעת סיפור המקרה לפרטי פרטים, הכנת הנחקר לתרגילי חקירה, הסבר כיצד לשמור על זכויותיכם על מנת שלא להפליל את עצמכם ואף, כשנדרש, ליווי לחקירה או למתן העדות ביחידת החקירות.
זכויות נחקר באזהרה מול זכויות עד
בתחילת חקירה באזהרה קיימת חובה על החוקר, על פי דין, להסביר לחשוד (לנחקר באזהרה), מהן החשדות כנגדו וכן מהן הזכויות שמגיעות לו בדין. הזכויות המגיעות לחשוד – לנחקר: זכות להיוועץ בעורך דין, זכות לשמור על שתיקה במהלך החקירה (שתיקה תחזק את הראיות – אם קיימות – כנגדכם). על החוקר להחתים את הנחקר על כך שהבין את זכויותיו כבר בשלב זה.
לעד קיימת הזכות לא לענות על שאלות שעלולות להפליל אותו. חשוב לשוב ולהדגיש, כל עדות עלולה להתפתח לחקירה באזהרה במהלך העדות, ולכן גם אם זומנתם לעדות מומלץ להיוועץ בעורך דין כדי להבין את הסכנות ואת החשיפה הפלילית, האזרחית והמנהלית, הקיימת בעניינכם.מניסיוננו, פעולה זו, פעמים רבות, תציל את חירותכם, תמנע פגיעה בזכויותיכם ואף יכולה להכריע בהחלטה אם יוגש לבסוף כתב אישום כנגדכם.
אנו שבים ושומעים מלקוחותינו הנורמטיבים אשר מגיעים למשרדנו לצורך קבלת ייעוץ משפטי בטרם חקירה, כי קיים בקרבם החשש שרשויות החקירה יידעו שהם פנו לקבל ייעוץ מעורך דין עוד בטרם העדות או החקירה, והדבר יוכיח או יחשבו כי הם אשמים, שהרי אם לא כך, לא היו פונים לקבלת ייעוץ מעורך דין. נבקש להסיר את החשש, חשיבה זו שגויה מיסודה!!! ייעוץ מעורך דין בטרם החקירה היא זכות חשובה מאין כמותה אשר כדאי ומומלץ לנצלה תמיד. חשיבה כגון זו, כי על הנחקר למצוא חן בעיני החוקר היא לא רק מוטעית ושגויה, היא עלולה להוביל את הנחקר או העד לפגיעה קשה בזכויותיו, למנוע את יכולתו להבין את החשדות ולהגן על עצמו מפני הליכים פליליים וחשיפה פלילית, אזרחית ומנהלית אשר עלולה להוביל את הלקוח לנזק משפטי וכלכלי.
ההחלטה אם לשתוק או למסור גרסה היא החלטה קריטית להמשך ההליך. חשוב לקבל את ההחלטה לאחר התייעצות עם עורך דין צווארון לבן מומחה במשפט פלילי, שיוכל, לאחר שמיעה וניתוח המקרה, לעזור לקבל החלטה מושכלת ולשקול הן את היתרונות והן את החסרונות של כל בחירה.
עורך דין צווארון לבן מומחה במשפט פלילי ועבירות כלכליות מיומן יבין במהרה, מתוך הדברים שנמסרים לו בלבד, את חומרת החשדות בסיטואציה שאינה פשוטה כלל וכלל ואשר עימה מתמודדים נחקרים נורמטיביים, פעמים רבות, לראשונה בחייהם שיהווה חיזוק ומגן לזכויות הנחקר.
הזמנה לעדות
רבים חושבים, כי אם הוזמנו למתן עדות הם אינם חשופים לחקירה פלילית ומכך, אינם חשופים להשלכות של חקירה באזהרה – הם אינם עתידים להיחקר וכי מדובר בעדות בלבד. לא כך כלל וכלל! עדים אינם רשאים לשתוק בחקירה כמו חשודים, לעדים זכות לא לענות רק על שאלות שעלולות להפליל אותם. עדות יכולה להפוך ללא הכנה מוקדמת וברגע אחד של חוסר ריכוז או חוסר הכנה של המעיד, לחקירה באזהרה.
רשויות החקירה עלולות להתחיל את החקירה במסירת עדות, ובשלב מסויים במהלך העדות, המעיד מוזהר על ידי החוקר, כי דבריו עולים כדי עבירה והוא חשוד בביצוע עבירה ונחקר באזהרה.
ככל שזומנתם למסירת עדות, רצוי ואף מומלץ להיוועץ בטרם הגעתכם ליחידה החוקרת עם עורך דין צווארון לבן מומחה למשפט פלילי ועבירות כלכליות.
תרגילי חקירה ופעולות חקירה
עורך דין צווארון לבן מומחה ומיומן יעזור לנחקר או לעד לשמור על זכויותיו, לנהל אסטרטגית הגנה משפטית ולהתמודד בהצלחה עם תרגילי חקירה של היחידה החוקרת אשר מטרתם, לחלץ מהעד או מהנחקר ראיה אשר תוביל לבסוף להגשת כתב אישום כנגדו.
להלן מספר כללים שכדאי להקפיד עליהם, בין אם אתם מגיעים לעדות ובין אם חקירה באזהרה, כללים אלה אינם רשימה ממצה ומלאה אלא מספר קטן של כללים אשר עליכם להיות ערים להתרחשותם, כללים אלה אינם תחליף לניתוח והבנת המקרה הספציפי ובניית אסטרטגיה משפטית, לצורך התאמת ״חליפת הגנה״ ספציפית ללקוח.
הבינו מהו החשד נגדכם: ברוב המקרים, חוסר ידיעה של נחקר את החשד או חשדות מסייעת לחוקר לחלץ מהנחקר מידע חשוב. הנחקר מוסר לחוקר פרטים שרצוי היה להימנע מלמסור אותם וקיים חשש של ממש שאלו עלולים להפליל אותו. בטרם חקירתכם, יש לדרוש לדעת מהן החשדות כנגדכם, כלומר, מהי העבירה או העבירות בגינן זומנתם לחקירה.
החוקר אינו חבר: חוקר המשטרה אינו חברכם, אל תנסו להתחבב עליו, בבחינת כבדהו וחשדהו. החוקר עושה את תפקידו – לאסוף די ראיות על מנת להגיש כתב אישום ולבסס תיק פלילי שיוביל להרשעה בבית המשפט.
מדובבים ושיחות מסדרון: חלק משיטות החקירה שמפעילות יחידות החקירות השונות, במיוחד בעבירות מורכבות, כלכליות, בתיקי דגל אך גם בתחנות המשטרה ובבתי מעצר ואילו כוללות שימוש במדובבים ובאמצעי האזנה והקלטה שתפקידם לחלץ הודאה מהחשוד, אשר תוביל לבסוף להרשעה בתיק.
לפיכך, נקטו משנה זהירות ואל תתפתו לשיחות מסדרון עם חוקרים ואף לא לשיחות חבריות שלא לפרוטוקול עם חוקר או חבר לתא המעצר, שכן אלה מתועדות באודיו או וידיאו או במזכר מיד לאחר התרחשותן, אילו יצורפו לראיות בתיק החקירה.
הבטחות שווא: הבטחות החוקר כאילו אם תשתף פעולה לא ינקטו כנגדך הליכים פליליים או שהחוקר יקל עמכם אם תספרו או תודו בחשדות, אין בהם ממש. ברוב המוחלט של המקרים החוקר הוא לא זה שמחליט בדבר סגירתו של התיק, הגשת כתב אישום בגין החשדות וכיוצ"ב.
לרוב ההחלטות בדבר המשך התיק, בחינת הראיות והגשת כתב אישום יתבצעו מחוץ ליחידה החוקרת וכלל לא על ידי מי מהחוקרים, אף לא החוקרים הבכירים ביותר בתחנה. לרוב החלטות אלה מתקבלות על ידי עורכי דין בפרקליטות או ביחידת התביעות או עורכי דין מטעם הגוף המנחה את החקירה (רשות ניירות ערך, רשות להגבלים עסקיים, וכו׳).
כלל ראשון במעלה! אל תודו בעבירות שלא ביצעתם: הודאה היא מלכת הראיות. תרגיל נפוץ של רשויות החקירה הוא להודיע לחשוד, כי אם יודה בעבירות המיוחסות לו ויעזור בחקירה יעזרו לו וישחררו אותו. כאמור, מדובר בהבטחות שווא, לחוקרים אין את הסמכות לקבוע מי ישוחרר ומי ייעצר ואף לא כנגד מי יוגש כתב אישום, כאמור – הכל ניסיון לחלץ מהנחקר הודאה.
ונדגיש, ההפך הוא הנכון, אם הנחקר מודה בביצוע עבירה או עבירות, הסבירות למעצר וכן להגשת כתב אישום כנגדו עולה הרבה יותר.
חתימה בסיום החקירה: הקפידו בתום חקירה לקרוא את ההודעה ווודאו, כי הדברים שנרשמו אכן משקפים את גרסתכם המדויקת, מילה במילה, שמסרתם בחקירה. גיליתם כי קיים פער של ממש והחוקר, אשר כתב או הקליד את הודעתכם הוסיף פרטים, הוציא דברים מהקשרם, השמיט פרטים שנאמרו, זכותכם לעמוד על כך שהטעות תתוקן.
אם הטעות לא תוקנה וההודעה אינה מבטאת באופן מדויק את דבריכם בשום פנים ואופן אל תחתמו על מסמך ההודעה בסיומו.
אם חתמתם מבלי לקרוא ולבסוף יוחלט להגיש כנגדכם כתב אישום, על בסיס משפט או פרט שלא נאמר וחתמתם על ההודעה, יהיה קשה מאוד לשכנע את השופט כי הודעתכם במשטרה אינה מבטאת באמת את הדברים שנמסרו לחוקר.
עורך דין צווארון לבן מומחה למשפט פלילי ועבירות כלכליות
עורך דין צווארון לבן מומחה למשפט פלילי ועבירות כלכליות מנוסה משמש לא פעם כמגן היחיד שבין העד או הנחקר ורשויות החקירה להן כלים ומשאבים רבים. עורך דין הוא העוגן של העד או הנחקר ולפעמים אף מהווה את נקודת האור היחידה במהלך מסירת העדות או במהלך החקירות.
משרד שאול-רן ושות' מדורג בין המובילים בישראל על פי דירוג BDi הבינלאומי, משרדנו חרט על דגלו הגנה משפטית בלתי מתפשרת עבור לקוחותינו וניהול אסטרטגיה משפטית אשר מתחילה כבר בשלב הייעוץ לפני חקירה או ייעוץ בטרם מסירת עדות, הכל תוך הקפדה על ייצוג משפטי ברמה הגבוהה ביותר ומלחמה עיקשת על זכויות לקוחותינו.
מניסיוננו, כל אלה מהווים גורם מכריע בהצלחת לקוחותינו לעבור את ההליכים הפליליים בנזק מזערי ככל שניתן ולהמשיך בחייהם השלווים. מחלקות המשרד עוסקות בתחומי המשפט הפלילי-צווארון לבן, דיני מיסים (פלילי ואזרחי), דיני תחרות והגבלים עסקיים, שוק ההון וניירות ערך ומשפט מנהלי. אנו עומדים לרשותכם בכל עת – במקרים דחופים אף 24 שעות ביממה.
זקוק לייעוץ ראשוני? השאירו פרטים
מאמרים מומלצים עבורך:

חקירה במס הכנסה

חקירה ברשות ניירות ערך
